8 sfaturi utile de ținut cont când ajungi în Bali

 

Fie ca preferi sa aventurezi prin jungle salbatice si sa urci vulcani activi la rasarit, sau mai degraba te vezi relaxat pe o plaja cu nisip fin si palmieri in jur, Bali e destinatia perfecta pentru oricine care-si doreste o calatorie cu totul deosebita. Paradisul exotic, cum mai este numita insula Bali, pare sa le aiba pe toate: zeci de plaje minunate, cele mai bune valuri pentru surfing, privelisti cu lanuri de orez vesnic verzi, o vegetatie absolut incantatoare, oameni calzi si o cultura fascinanta.

Dar odata cu cei peste 10.000 km care despart Romania de Bali, apar si multe intrebari sau insecuritati despre ce poate sa ne ofere sau nu faimoasa insula. Daca te pregatesti sa te pornesti spre Bali sau cel putin te gandesti sa ajungi aici in viitorul apropiat , sigur iti vor fi cunoscute dilemele si foarte utile sfaturile de mai jos.

 

Cand e cel mai bine de vizitat Bali?

Desi e vizitata de turisti anul jur-imprejur tocmai datorita temperaturilor constante 27-30 grade, cea mai buna perioada ar fi totusi din aprilie pana in noiembrie, adica oricand in sezonul uscat, cand ploile sunt mai putin frecvente si intense. Fiind totusi o insula ecuatoriala, primul sfat ar fi intotdeauna sa ai o pelerina de ploaie la indemana.

 

Cat de ieftin este in Bali?

E cam greu de zis, pentru ca preturile se pliaza pe orice buget: poti manca si de 1$, dar si de 20$ la o singura masa (si crede-ma, mancarea e la fel de buna). O sedinta de masaj ar incepe pe la 7$, o intrare la un templu – 3$, iar o nuca de cocos – chiar si mai putin de 1$.

 

Am nevoie de viza?

Da, dar nu-ti fa griji: o poti obtine direct in aeroport (gratis si valabila 30 de zile) sau daca intentionezi sa calatoresti mai mult de 30 de zile, poti aplica din timp la ambasada pentru o viza de maxim 60 de zile, care te va costa 50$.

 

Cum fac cu banii?

E simplu, gasesti ATM-uri la tot pasul pe care le poti folosi cu incredere ca sa scoti rupii indoneziene, sau abordezi casele de schimb valutar. Insa, atentie mare: fiind un loc atat de iubit de turisti, multe ATM-uri sunt luate pe sus de infractori dornici sa-ti fure datele de card. Foloseste doar ATM-urile din sediile bancilor, care sunt pazite in timpul zilei.

 

Cat de sigur este, totusi, in Bali?

Bali e o insula populata majoritar de hindusi, care cred, inainte de orice, in bunatate si ajutor reciproc. Fiind atat de ospitalieri si calzi, fac ca aceasta insula sa fie una dintre cele mai pasnice si sigure pentru o vacanta de vis. Daca te referi la cat de sigur e din punct de vedere al sanatatii, atat timp cat speli fructele si legumele, bei apa filtrata si folosesti spray-ul de tantari, esti ok. Sa stii ca nu ai nevoie de vaccinuri speciale, in comparatie cu restul zonelor din Asia de Sud-Est.

 

Cum ma deplasez acolo?

Ce trebuie sa stii e ca, surprinzator, Bali nu are transport public, asa ca ecomandarea e sa inchiriezi un scuter pentru aproximativ 40$ pe luna si sa explorezi imprejurimile dupa cum ai chef: e foarte usor de manevrat, accesibil si distractiv. Daca nu esti adeptul unui astfel de mijloc de transport, poti inchiria o masina pentru 20$/zi (sau cu sofer direct, dar te costa mai mult) sau o bicicleta pentru doar 1,5$/zi.

 

Care sunt zonele cele mai bune de vizitat/stat?

In functie de preferinte, poti alege intre : coasta de vest cu apusuri minunate, plaje cu nisip fin si temple faimoase (Uluwatu, Nusa Dua, Seminyak sau Canggu), centrul plin de experiente culturale si artistice (Ubud si imprejurimile sale superbe cu natura verde si orezarii), sau nordul cu zone perfecte pentru snorkeling sau inotat cu delfinii (Lovina, Amed). Cert este ca, oriunde ajungi, Bali iti ofera o combinatie fantastica de experiente.

 

Ce ar trebui sa iau cu mine?

Slapi, haine usoare de vara, crema de soare (e scumpa in Bali, tocmai pentru ca e folosita doar de turisti sau expati) si o minte deschisa la orice experienta pe insula zeilor. Bali are o cultura total diferita, si cel mai probabil mai toate obiceiurile balinezilor de zi cu zi ne pot fi straine, insa cu siguranta ascund multe lectii de viata si invataturi de cum putem deveni mai buni si mai fericiti.

Daca mai ai si alte intrebari, lasa-ne un comentariu sau mesaj si mai scriem un articol cu alte informatii.

Sa ne vedem cu bine in Bali!